VCU Safety

VCU Safetycentre B.V. (werkzaam onder de ISO 9001-2015 norm) is een aparte B.V. binnen VCU en richt zich voornamelijk op de veiligheid aan boord van schepen zoals visserij, offshore, binnenvaart en watersport.

VCU Safetycentre garandeert deze veiligheid door het periodiek keuren en certificeren van veiligheidsmiddelen zoals reddingsvlotten, hijs- en hefmiddelen, reddingsvesten, brandblussers en medicijnkisten. Daarvoor wordt het veiligheidscentrum gecertificeerd door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT), TüV Nederland en de fabrikanten waarvan men de veiligheidsproducten mag keuren.

Bent u klant van het VCU Safetycentre? Dan kunt alle certificaten online inzien. De certificatenportal vindt u via onderstaande knop.

Certificatenportal

Vlotten

Wanneer een schip dreigt te vergaan is het laatste redmiddel voor de bemanning het reddingsvlot. VCU Safetycentre keurt en levert voor zowel de beroepsvaart als de watersport reddingsvlotten toegespitst op de eisen van de klant.
VCU is dealer en keuringscentrum van de Franse topmerken Zodiac (beroepsvaart) en Plastimo (watersport) en is gecertificeerd om beide merken te keuren. Voor de beroepsvaart levert VCU Zodiac SOLAS goedgekeurde reddingsvlotten met zowel een jaarlijkse keuring als een tweeën halfjaarlijkse keuring. Ook bestaat de mogelijkheid om een huurcontract aan te gaan, hierover kunnen de medewerkers van VCU Safetycentre u uitgebreid informeren.

De keuringen aan de reddingsvlotten, maar ook aan de verschillende typen reddingsvesten worden verricht door een aantal gecertificeerde keurmeesters die daarvoor regelmatig bijscholen in onder andere Frankrijk.

Certificaat reddingsvlot keuren

Na goedkeuring wordt het reddingsvlot van een nieuw certificaat voorzien waarop alle gegevens van het vlot, de eigenaar en het schip staan vermeld. Voor de watersport wordt een certificaat afgegeven inclusief een foto van het reddingsvlot in opgeblazen toestand. Met dit certificaat kan worden aangetoond dat het reddingsvlot professioneel gekeurd en gecertificeerd is.

Voor meer informatie, stuur ons een e-mail of neem contact met ons op middels de contactpagina.

Reddingsvesten

VCU Safetycentre is gecertificeerd om een groot aantal merken reddingsvesten te keuren en te certificeren voor zowel beroepsvaart als watersport. De meest voorkomende merken daarbij zijn Mullion, Besto, ISP, Plastimo, Marinepool, Crewsaver, Helly-Hansen en Talamex. Maar uiteraard worden ook andere merken gekeurd. De reddingsvesten worden op druk gezet waarna minimaal een uur later de druk nogmaals wordt gemeten. Hierna blijven de reddingsvesten 24 uur op druk staan waarna de onderdelen worden vervangen en het vest opnieuw wordt ingevouwen.

Voorschriften / Certificering reddingsvesten

De keuringen geschieden volgens de CE, EN395, NSI, SOLAS en IMO voorschriften.
Na keuring ontvangt u bij uw automatisch opblaasbare reddingsvest een certificaat waarin officieel is vastgelegd dat deze weer voldoet aan de actuele normering. Het certificaat kunt u bij controle overleggen bij de desbetreffende instantie.

Solas reddingsvesten met AIS PLB

SOLAS gecertificeerde automatisch opblaasbare reddingsvesten dienen ieder jaar gekeurd te worden, zwemvesten voor de beroepsvaart iedere twee jaar en voor de watersport wordt een periode van drie jaar gehanteerd, tenzij door de fabrikant anders wordt voorgeschreven. VCU Safetycentre is dealer van Besto en Mullion en heeft in samenwerking met laatstgenoemde fabrikant een eigen SOLAS reddingsvest ontwikkeld: De Mullion Compact Ultrafit 275N SOLAS dat prestaties koppelt aan draagcomfort. Nagenoeg alle reddingsvesten kunnen tevens worden uitgerust met de Ocean Signal MOB1 AIS-PLB (Personal Locator Beacon) die via AIS alarmeerd en daardoor het opsporen van een drenkeling sterk vereenvoudigd!

Kwalitatieve keuringen

Wanneer VCU Safetycentre uw veiligheidsmiddelen keurt houdt u daar een goed gevoel aan over! Wij geven u als gekwalificeerd keuringsstation het ‘veilige gevoel’ dat u graag wilt hebben!
Perfecte kwaliteit gecombineerd met kwalitatieve keuringen en een méér dan uitstekende service.

Voor meer informatie, stuur ons een e-mail of neem contact met ons op middels de contactpagina.

Lifenet

Markus Lifenet

Het Markus Lifenet is een uniek SOLAS gekeurd product waarbij met hulp van slechts twee personen een drenkeling binnen kostbare seconden kan worden gered. Maar het Markus Lifenet is ook inzetbaar met behulp van een kraan.

Een groot voordeel van het Markus Lifenet is tevens dat het op Nederlandse schepen de MOB-boot mag vervangen. De MOB-boot neemt veel ruimte in beslag en is op veel schepen letterlijk en figuurlijk een ‘sta in de weg’.

Het Markus Lifenet daarentegen kunt u kwijt op één vierkante meter. Voor regelgeving in het buitenland rond de MOB kunt u het best contact opnemen met de daarvoor bevoegde instanties.

Voor meer informatie, stuur ons een e-mail of neem contact met ons op middels de contactpagina.

Veiligheidshelmen

VCU Safetycentre levert voor de bescherming van het hoofd de Gecko Open Face Marine veiligheidshelm (bekend van onder andere de KNRM) die al op een flink aantal vissersschepen wordt gebruikt. Deze helm kan in diverse kleuren worden geleverd en tevens worden uitgerust met een headset waardoor de mensen aan dek via bijvoorbeeld een marifoonkanaal kunnen communiceren met de schipper op de brug.

Voor meer informatie, stuur ons een e-mail of neem contact met ons op middels de contactpagina.

Hijs- en hefmiddelen

VCU Safetycentre levert het complete pakket aan hijs- en hefmiddelen in diverse soorten en kwaliteiten:

  • GR 80
  • GR 100
  • Topschalmen
  • Kettingen
  • Haken
  • Sluitingen
  • Keuringen
  • Certificering
  • Eigen testbank tot 120 ton.

Voor meer informatie, stuur ons een e-mail of neem contact met ons op middels de contactpagina.